top of page
  • Meryem ŞANLI

Kendim İçin En Uygun Mesleği Nasıl Seçerim?

Güncelleme tarihi: 15 Oca 2021


Söz konusu meslek seçimi olduğunda 3 önemli nokta var bence. Birincisi zihinsel algımız. Zihnimizdeki ‘en doğru’ meslek algısını, ‘en uygun’ meslek olarak dönüştürmemiz gerekiyor. Peki niçin? 1.‘En doğru mesleği seçmeliyim.’ düşüncesi bizi endişelendirmekten başka bir işe yaramaz.😊⠀

2.Herakletios’un ‘Değişmeyen tek şey değişimdir.’ sözünün tam anlamıyla hakkını verdiğimiz bir çağda yaşıyoruz. Bugün popülerliğiyle ve kazandırdığı paralarla bilinen mesleklerin ilerleyen yıllarda tarihin tozlu sayfalarına karışma ihtimali çok yüksek! Bu durumun tersi de söz konusu. Bundan 10 yıl sonra bugün olmayan meslekler ve çalışmak için can atacağınız yeni şirketler ortaya çıkabilir. Ya da o şirketlerden birini siz kurarsınız belli mi olur?😊⠀ Bunu bir kıyafet seçimi gibi düşünebilirsiniz. Modaya uygun, çok beğendiğiniz ama bedeni size uygun olmayan bir kıyafet nasıl ki üzerinizde güzel durmazsa; popüler ve prestijli olduğu iddia edilen ama ilgi alanlarınıza, yetenek ve becerilerinize uygun olmayan bir meslek dalı da sizi tatmin etmez.

İkinci nokta ne istediğimizi bilmek. Beden ölçümüzü bilmeden kendimize uygun kıyafet alamayacağımız gibi iş hayatından ne beklediğimizi bilmeden de kendimize uygun mesleği seçemeyiz. ‘Hangi mesleği seçmeliyim?’ sorusundan önce düşünmeniz için aşağıda 6 tane soru paylaştım. Bu soruları cevaplayarak işe başlayabilirsiniz.⠀ Merak ettiğim ve hayatımın sonuna kadar öğrenmekten keyif alacağım konular neler? Bu konuları niçin çekici buluyorum?⠀ Yaptığım hangi işle hatırlanmak isterim?⠀ Nobel Ödülü alsaydım, bu ödülü hangi katkım sebebiyle almak isterdim?⠀ Nasıl bir çalışma hayatı ve iş ortamı istiyorum?⠀⠀ ⠀⠀ Çalışacağım kurumun dünyaya hangi konularda katkı sağlamasını isterim?⠀ Bana çekici gelen meslekler hangileri? Bu meslek dallarını niçin çekici buluyorum?⠀⠀ ⠀⠀ Test kitaplarındaki soruları çözmek için ayırdığınız kadar bu soruları cevaplamak için de zaman ayırmanız faydanıza!Çünkü sınavda derece yapsanız bile eğer aldığınız puanla ne yapacağınızı bilmiyorsanız ya da kazara kendinize uygun olmayan bir bölümü seçerseniz çok yorulursunuz.


Ne istediğimizi ve meslek yaşamından beklentilerimizi keşfettikten sonra sıra hangi meslek gruplarının bizim bu istek ve beklentilerimizi karşılayabileceğini araştırmaya gelir.⠀ Bu araştırmayı yaparken başlangıç noktanız olabilecek 7 soruyu aşağıda paylaştım.⠀ Hangi üniversiteler bu alanla ilgili nitelikli eğitim veriyor?⠀ Eğitim süresi ne kadar?⠀ Bu bölümden mezun olanlar, hangi alanlarda çalışıyor? Kariyer süreçleri nasıl ilerliyor?⠀ Görev tanımında neler var?⠀ Çalışma ortamı nasıl?⠀ Tüm bunlar benim istek ve beklentilerimle örtüşüyor mu?⠀ Bu soruların cevaplarını; internette araştırarak, varsa tanıdıklarınız onlara danışarak, Linkedin üzerinden ilgi duyduğunuz alanda çalışan profesyonellere ulaşarak bulabileceğinizi düşünüyorum.


Sevgilerimle,


Meryem Şanlı

84 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Olgun İnsan

bottom of page