top of page
  • Meryem ŞANLI

Bir Koç'la Çalışmak İçin 6 Sebep

Güncelleme tarihi: 15 Oca 2021


Yaşam koçluğu, her geçen gün popülaritesi daha da artan bir meslek… Buna karşın çoğu insan koçluğun içeriği, ne işe yaradığı ya da profesyonel bir koçla çalışmanın faydaları hakkında net bilgilere sahip değil…

Kulaktan dolma bilgilerle hareket etmekten olsa gerek koçluk kimine göre lüks, kimine göre ise gereksiz…

Peki ya koçluk aslında bir ihtiyaçsa? Profesyonel bir koçla çalışmanız gerekiyorsa? Ve siz henüz bunun farkında değilseniz?

İşte size profesyonel bir koçla çalışmanız için 6 sebep…

1.Hayatınızda güzel şeyler oluyorsa :)

Tebrikler!

Evlendiniz, yeni bir işe girdiniz, bebek sahibi oldunuz, kendi işinizi kurdunuz, istediğiniz üniversiteyi kazandınız, vs.

“Pek çok insan benim yerimde olmak isterken, her şey bu kadar güzelken neden koçluk alayım ki?” diye sorabilirsiniz.

O zaman ben de size şunu sorarım: “Peki, her şey yolunda gidiyor mu?”

Cevap genellikle “Hayır” dır.

Çünkü hayatınızda meydana gelen bu büyük ve güzel değişikliklere uyum sağlamak, yaşam tarzınızı bu değişimlere göre yeniden şekillendirmek ve bu değişimlerle birlikte gelen yeni sorumlulukları kabullenmek o kadar da kolay değildir. Eski alışkanlıklarınız, engellerinize dönüşür. Bu engelleri tek başınıza aşmaya çalışmak ve konfor alanınızdan çıkmak ise maalesef sandığınızdan daha yıpratıcı ve yorucu olabilir.

Böyle bir dönemde profesyonel bir koç, hayatınızdaki bu güzel değişime adapte olmanıza ve değişimin keyfine varmanıza yardımcı olur. Daha sağlıklı ve keyifli bir şekilde ilerlemenizi destekler.

2.Hayatınızda kötü şeyler oluyorsa :(

Hayatın acı yüzüyle karşılaştığınız an…

Sevdiğiniz birini kaybettiniz, işten çıkartıldınız, taşındınız, eşinizden ayrıldınız, vs..

Ne yazık ki hayat her zaman yüzünüze gülmez ve yaşadığınız kötü olaylar neticesinde tüm hayallerinizi, ümitlerinizi, yaşam enerjinizi kaybedebilirsiniz. İçiniz kan ağlarken dışarıya güçlü görünme çabasıyla yaralarınızı daha da kanatabilirsiniz. Konu her ne olursa olsun, günün sonunda yaşadığınız bir olumsuzluk sebebiyle alışmanız gereken yeni bir düzen, yeni bir yaşam tarzı sizi beklemektedir. Ve burada karşınıza iki seçenek çıkar: Yeni düzene alışmak için hayatınızın sorumluluğunu almak ya da kendinizi içinizdeki negatif duygulara teslim ederek kızgınlık, öfke ve hatta psikoloji ve psikiyatrinin uzmanlık alanına giren çizgiyi geçerek depresyon ve başka psikolojik rahatsızlıklarla yaşamaya mahkûm olmak…

Profesyonel bir koç, hayatınızda negatif duyguları yoğun olarak yaşadığınız böyle acılı ve sancılı bir dönemde duygularınızı güvenli bir şekilde açığa çıkartabilmeniz için size gereken ortamı sağlar. Hazır olduğunuzda ise güçlü araçlarıyla sizi yaşadığınız değişime uyum sağlayarak daha mutlu ve huzurlu bir yaşama ulaşmanız için destekler.

3.Hayatınızda hiçbir şey olmuyorsa…

Belki de işinizi, para durumunuzu veya ilişkilerinizi geliştirmek için çaba harcıyorsunuz ama hiçbir şey işe yaramıyor gibi görünüyor.

Böyle bir durumda profesyonel bir koç; nerede sıkıştığınızı, gayretlerinizin neden sonuçsuz kaldığını, neden her şeyin sizin istediğiniz gibi gelişmediğini keşfetmenize, engellerinizi kaldırmanıza, ilerlemenizin önünde bir duvar gibi duran eski inançlarınızı kırmanıza ve istediklerinizi elde etmenize yardımcı olacak bir plan hazırlamanıza destek olur.

4.Nasıl başaracağınızı bilmiyorsanız…

Belki de hayatınızda umutsuzca istediğiniz bir şey var. Kendi işinizi kurmak, hayatınızın aşkını bulmak gibi… Fakat bunu nasıl başaracağınızı bilmiyorsunuz. Ya da biliyorsunuz fakat böylesine büyük bir değişimin hayatınızı nasıl etkileyeceğinizi düşündüğünüzde olduğunuz yerde kalakalıyorsunuz.

Profesyonel bir koç; siz otantik, heyecan verici ve yeni bir şey yapmak için harekete geçtiğinizde, bu süreçte ortaya çıkan ve sizi engelleyen korku, direniş ve zorlukları aşmanız için size destek olur.

5.Her şey anlamsız geliyorsa…

Bazen her şeyin anlamını yitirdiğini düşünürsünüz. Kendinizi; çaresiz ve işe yaramaz hissedersiniz. Harcadığınız bütün emeklerin boşa gittiğine inanırsınız.

Böyle bir durumda aslında arka planda sizi sürekli olumsuza sürükleyen negatif inançları nasıl tespit edeceğinizi ve çözeceğinizi bilmek; sizi bu ruh halinden kurtarır ve iç huzurunuzu yeniden kazanmanızı sağlar. Ancak bu süreç sandığınızdan daha karmaşıktır.

Profesyonel bir koç; bu karmaşık süreci daha kısa sürede atlatarak “kurban” ruh halinden kurtulmanız, kendi hayatınızın lideri olmanız ve sevdiğiniz insanların hayatlarında daha mutlu ve güçlü biri olarak var olmanız için sizi destekler.

6.Ne yapacağınızı bilmiyorsanız…

Sizi hayattan bezdiren işinizi bıraktınız. Kötü giden ilişkinizi bitirdiniz vs.

Tebrikler! İstemediğiniz bir şeyi bırakarak, hayatınızı iyileştirmek adına attığınız bu adımdan ötürü sizi kutlarım.

Ama şimdi ne yapacağınızı bilmiyorsunuz.

Öncelikle derin bir nefes alın… Ve daha mutlu, tatmin edici bir hayata sahip olmaya bir adım daha yaklaştığınızın farkına varın.

Bir sonraki adım için profesyonel bir koçtan destek alabilirsiniz.

Profesyonel bir koç, istediğiniz hayatı kurmanız ve bu hayatı kurarken kendiniz için en doğru ve etkili adımları atmanız konusunda size yardımcı olur.

İpuçları!

Bu zorlukların hepsini elbette kendi başınıza halledebilirsiniz. Ancak gelişim ve değişim sürecinizi hızlandırmak, zamandan kazanmak ve bu süreçte profesyonel bir yol arkadaşıyla ilerlemek istiyorsanız profesyonel bir koç size yardımcı olabilir.

Tüm koçlar farklıdır. Bu nedenle tavsiyem, kendinizi yanında gerçekten rahat ve güvende hissedeceğiniz bir koçla çalışmanızdır.

Yukarıdaki sebeplerden biri ya da birkaçı yaşadıklarınızı tanımlıyorsa ve siz de koçluğu yaşamına alan birçok kişi gibi bu etkili yolculuğu deneyimlemek istiyorsanız, bana ulaşın.

Gelişim için görüşmek dileğiyle!

Meryem Şanlı

110 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Olgun İnsan

bottom of page